Εταιρεία
Οίκοι
Υπηρεσίες
Επικοινωνία
Sitemap
ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΔΑΚΤΥΛΩΝ 3PointProducts-Oval 8
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΑΔΙΣΗΣ
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑΣ-ΑΓΚΥΛΩΣΗΣ ΑΚΡΩΝ Controlled Dynamic Stretch Principle (CDS)
ΖΩΝΕΣ ΟΣΦΥΟΣ-ΖΩΝΕΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
ΚΑΛΤΣΕΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ & ΦΛΕΒΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ-ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΜΑΣΤΟΣ
ΑΕΡΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ HOME CARE
ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ-ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ
ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΑ-INR
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
 

Χρήσιμες Συμβουλές
 
ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ
Φωτογραφία Εκτύπωση

Ταξίδια και Θρομβώσεις

Άρθρο του καθηγητή κ. Αναστάσιου Τριπολίτη

Τι είναι θρόμβωση;

Θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος σε κάποιο αγγείο (αρτηρία ή φλέβα). Για να καταλάβουμε το πρόβλημα, απαραίτητες είναι κάποιες γνώσεις για την κυκλοφορία του αίματος.
Το αίμα λοιπόν φεύγει προς την περιφέρεια ενεργητικά, με τη δύναμη και την ενέργεια που προέρχεται από την καρδιά και μεταφέρεται με τις αρτηρίες, από την περιφέρεια δε μεταφέρεται παθητικά με τις φλέβες, με κάποιους μηχανισμούς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ενώ το αίμα τρέχει γρήγορα στις αρτηρίες, στις φλέβες πάει πολύ αργά.
Το αίμα μας είναι ένα σχετικά πυκνόρρευστο υγρό με πολλές ιδιαιτερότητες. Αποτελείται από το κυρίως υγρό, το πλάσμα, από τα έμμορφα συστατικά, τα αιμοσφαίρια (ερυθρά και λευκά) και από τα υπολείμματα των ερυθρών, τα αιμοπετάλια.

circulation of blood

Το πλάσμα πάλι αποτελείται από τον ορό του αίματος και από διάφορα άλλα στοιχεία ή/και χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος ή εμποδίζουν αυτή. Στο εσωτερικό λοιπόν των αγγείων (αρτηριών και φλεβών) γίνεται μια αέναος πάλη μεταξύ πήξεως και αντι-πήξεως (θρομβολύσεως). Όταν «κερδίζουν» οι παράγοντες που ευνοούν την πήξη έχουμε θρόμβωση, όταν δε κερδίζουν οι παράγοντες που εμποδίζουν την πήξη, τότε έχουμε αιμορραγία. Ιδανική κατάσταση είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο μηχανισμών.


Συμβαίνουν θρομβώσεις στα ταξίδια;

Ήδη από το 1844, ο γερμανός ιατρός R.L.K.Virchow παρατήρησε ότι οι ασθενείς που ήταν επί μακρόν κλινήρεις παρουσίαζαν κάποια στιγμή οιδήματα στα κάτω άκρα. Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η ακινησία των άκρων και η «λίμναση» του αίματος είναι προδιαθεσικός παράγων για την θρόμβωση.
Όσο μακρύτερο είναι το ταξίδι και πιο πολύωρη η αναγκαστική θέση στο κάθισμα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες θρομβώσεως. Σε ορισμένες μάλιστα καταστάσεις, όπως επί εγκυμοσύνης που ο μηχανισμός πήξεως και θρομβόλυσης (θρομβολυτικός μηχανισμός) γέρνει υπέρ της θρομβώσεως, οι πιθανότητες για θρόμβωση αυξάνουν. Αυτό ισχύει και για τα παχύσαρκα άτομα, τους ηλικιωμένους, τους καπνιστές, τους καρκινοπαθείς, σε αυτούς που έχουν κάποιο πρόβλημα στο αναπνευστικό ή κυκλοφορικό σύστημα, ως και σε ασθενείς που έχουν κάποια διαταραχή στο μηχανισμό πήξεως του αίματος (θρομβοφιλίες κ.λπ.).


Πως μπορούμε να αποφύγουμε τη Θρόμβωση;

Ο απλούστερος τρόπος είναι να κινηθούμε: Είτε κάνοντας κάποια βήματα στον διάδρομο μεταξύ των καθισμάτων, είτε κινώντας τις πατούσες μας με την κίνηση που πατάμε τα πεντάλ του αυτοκινήτου όταν οδηγούμε.
Προς αποφυγή της θρομβώσεως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών επίσης πρέπει να φοράμε ελαστικές κάλτσες, ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε κάποιο βαθμό φλεβικής ανεπάρκειας (και βέβαια λίγο-πολύ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε, ακόμα και αν δεν το ξέρουμε, ιδιαίτερα μετά από κάποια ηλικία).
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι με το να φοράμε στενά υποδήματα, καλτσοδέτες, στενά ρούχα, κορσέδες ή λαστέξ που πιέζουν τους μηρούς και την κοιλιά και με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνουμε τον κίνδυνο θρομβώσεως. Αντίθετα, πίνοντας αρκετά υγρά ελαττώνουμε την πιθανότητα θρομβώσεως.

<< Επιστροφή << Προηγούμενη | Επόμενη >>
      PGC Facebook
      Χρήσιμες Συμβουλές
      Νέα Προϊόντα